חוסן נפשי ילדים

חוסן נפשי ילדים

חוסן נפשי -הכדור בידים שלי ? שלה? שלך ילדי.

אם רופאת המשפחה הייתה מציעה לכם ההורים לחסן את ילדכם בחיסון ״החוסן הנפשי״,הייתם מחסנים? התשובה היא -בוודאי שכן!


במציאות לא קיים חיסון מעין זה אך יש את החיסון שאנו יכולים להעניק לילד החל מהרגע בו הוא נולד.

 

פעמים רבות פונים אלי הורים באשר למצב הרגשי חברתי של ילדם. הם מתקשרים בדאגה ובשיחה עמי אמרו שהם מנסים כמה שיותר להגן על הילדים, שלא יחוו תחושות כישלון, מנסים ככל יכולתם להראות להם את הדרך הנכונה. במקרים כדוגמא של ילד שחווה דחייה חברתית היו מזמינים חברים, יוצרים קשרים אישיים עם ההורים, יוזמים טיולים משפחתיים, משחקים עם הילדים שלהם.

 

כאמא אני מבינה, גם אני היית במקום הזה. הרי מי לא רוצה לגונן על ילדיו, לראותם מצטיינים בלימודים (כותבים עבודות במקום הילדים), מקובלים חברתית……אך האם זה נכון? האם התנהלות זו היא הנכונה עבור ילדינו ועבורינו? האם יצירת חיים ״מושלמים״ עבורם הם הנכונים?

 

כל דבר שאנו עושים בחוסר איזון הוא פחות טוב,לנו ולילדינו. כהורים,עלינו לתת להם להתנסות, לחוות, גם אם זה אומר שהם יכשלו לפעמים. הדבר נקרא פיתוח חוסן נפשי.
הילדים צריכים לפתח את החוסן הנפשי שלהם על ידי התנסות ולמידה. כך הם יוכלו להכיר טוב יותר את עצמם, הערך העצמי שלהם יעלה, הם ילמדו להתמודד עם כל מיני מצבים בחייהם טובים וטובים פחות ואף לצמוח מכך.

 

לפתח חוסן נפשי בילדינו משמע לאפשר להם לבכות, לחוות את כל מנעד הרגשות, לתת להם ליפול ולהיכשל, ללמד אותם להחליף מחשבות שליליות במחשבות מציאותיות יותר, לדרבן דיבור עצמי בריא, ופיתוח של האישיות שלהם.
אלו הם כלים בעזרתם הם יוכלו להתחזק ולהתמודד עם אתגרים שיופיעו במהלך חייהם.

 

הרי כולנו חווים ונחווה אתגרים, רגעי משבר, אף אדם לא חף מכך, בניית חוסן נפשי היא הדרך הנכונה והבריאה להתמודדות ולהתפתחות.
כמה פעמים ויתרנו להם ותירצנו זאת – ״מסכנים, גם ככה קשה להם״. כמה פעמים כשהגיעו אלינו עם הקושי ישר מצאנו עבורם פיתרון. והדבר גדל אף יותר עם מתבגרים.

 

דוגמא לכך היא מקרה של ילדה שהחליטה שהיא רוצה להיות טבעונית. האם הייתה כה חרדה וביטאה זאת בכעס רב על בתה ואמרה לה שהיא לא מותירה לה. זאת במקום לנטרל את רעשי הרקע, להקשיב הקשבה אמיתית ונקייה ולומר לה – אני מבינה, יפה שאת חושבת על בעלי החיים, להמשיך את השיח ולתת לה להתבטא ולקחת אחריות בחירתה בליווי כמובן.

 

דוגמא נוספת היא על נער שאומר שהוא שוהה לבד בהפסקות. כהורים ישר נציע לו שלל של פתרונות. במקום זאת עלינו כהורים להחזיר את הכדור לידיים של הילדים. כך נפתח את החוסן הנפשי שלהם.
נוסף על בניית העצמיות שלהם, כן חשוב שהילדים ידעו שהמשפחה תמיד לצידם. המשפחה היא המקום הבטוח, מותר להם להתנסות במעגל המשפחתי, ללמוד תוך כדי ניסוי וטעיה. הם צריכים לדעת שתמיד נעמוד לצידם.

 

כהורים,עלינו להיות לא בעמדת שפיטה, אלא להקשיב ולתת לילד למצוא פתרונות לבד, להתנסות ולדעת שתמיד נהייה לצידו וכך החוסן הנפשי יעזור לו להתפתח בכל מעגלי החיים.

 

הטיפול שאני מעניקה מתבסס על שיטת הפאזל שאני יצרתי על סמך עברי ונסיוני האישי והמקצועי הרב.

 

בטיפול אני עוזרת לילד/המתבגר להכיר בחוזקותיו, להתנסות, להבין חוויות עבר ולעבד אותן. זאת על ידי הענקת כלים אישיים המותאמים באופן פרטי לכל ילד וילדה, מתבגר ומתבגרת לפי אופיו, סיפור חייו והתא המשפחתי בו הוא או היא מצויים.

 

כך שבזמן התהליך ולאחריו הילד/מתבגר רוכש כלים להתמודדות עם סיטואציות ומצבי חיים וממשיך ללמוד ולהתפתח תוך כדי פיתוח חוסן נפשי. הכל כך חשוב בימינו אנו.

 

לסיכום,

ילדים חזקים נפשית מוכנים לאתגרי העולם. כוח וחוסן נפשי אינו קשור לקשיחות רגשית, לדיכוי רגשות או להתרסה. במקום זאת, ילדים חזקים נפשית הם גמישים ורגישים לסיטואציות ויש להם את האומץ והביטחון למצות את מלוא הפוטנציאל שלהם. ילדים חזקים מנטלית מסוגלים להתמודד עם בעיות, לקפוץ מכישלון ולהתמודד עם קשיים.

 

לילדים שלנו אישיות משלהם, חוויות שהם חווים דרך המשקפיים שלהם ואנו כאן כהורים בכדי ללוות אותם ולהיות המשענת מאחורי גבם בעת נפילה, שמחה, עצב ועוד. ברגע שניתן להם להתמודד עם רגשותיהם, תחושותיהם ורחשי ליבם ונהיה כעזר לידיהם נוכל להעניק להם את מתנת החוסן הנפשי. מתנת חיים.

אורית גבאי

במרכז העצמה רגשית אני פועלת על פי "שיטת הפאזל". שיטה זו משלבת בין סיפור חיי האישי לבין ניסיוני המקצועי והכשרתי. וזאת בכדי לשרת את מטופליי באופן השלם, המתאים, הייחודי והמקצועי ביותר.אני דוגלת בטיפול ממוקד, מדויק, קצר מועד ובמתן כלים לחיים שישמשו את המטפל בהמשך דרכו.