בעשור האחרון- המחשבים, הטאבלטים, המכשירים הניידים ועוד, הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, אוכלוסיית הכלל ומחיי ילדינו. ניתן לומר שדור ה- Z ככלל, נולד עם טלפונים ניידים בידם ואינם מכירים חיים נפרדים מהם.
הורים רבים מתחבטים בינם ובין עצמם בשאלה כמה זמן רצוי או מומלץ לאפשר לילדיהם לבלות מול המסכים ואף נוטים להלקאה עצמית בדוגמה האישית שהם עצמם נותנים או בקלות הראש שבמתן המכשיר לילד בכדי לא להתמודד מול דרישותיו. הם חשים זאת, משום שהדעה הרווחת בחברה היא ששימוש יתר במכשירים הטכנולוגיים טומן בחובו השפעות שליליות בלבד ומפתחים אנטי מסוים.
אכן, שימוש מופרז במסכים עלול לגרום לתופעות שליליות הן מבחינה פיזיולוגית- בעיות השמנה, חוסר פעילות ספורטיבית, בעיות הורמונאליות, שינה לא איכותית והן מבחינה קוגניטיבית התנהגותית- נטייה לבדידות ודיכאון, חרדה, בעיות בריכוז ולעיתים, אף גילוי אגרסיביות.
יחד עם זאת, וכאן טמונה ההצלחה- כאשר ההורים מווסתים בצורה נכונה את זמן השימוש במסכים, מציבים גבולות כגון: איסור השימוש במכשיר בזמן ארוחות או כשעתיים לפני השינה וידאגו שהילד יהיה פעיל פיזית וחברתית, מתגלה לו עולם וירטואלי בעל מרחבים אינסופיים.
שימוש מסך בכמות סבירה "מרגיעה" ו"מעסיקה" את הילדים בדיוק כפי שהיא מרגיעה אותנו, המבוגרים ואף מאפשרת לילד ללמוד להציב לעצמו גבולות בעצמו ללא מבלי שיצטרך הגבלה חיצונית מצד הוריו.
ואז מתווספים ערכים נוספים. ראשון, המידע הנצבר. כיום הטכנולוגיה מאפשרת לנו מידע זמין ומהיר בעל ערך רב, בלחיצת כפתור (גוגל) בכל נושא או עניין, ידע אשר מפתח עניין, תחום עיסוק ואף בעתיד אולי מקצוע.
דוגמה לכך, היא פתיחת עולם דיגיטאלי ספרותי בפני הילדים, אשר ברבות השנים יחליף את הספרים המודפסים ויתרום גם לאיכות הסביבה- סביבה ירוקה.
דבר נוסף, משחקי מחשב דורשים פעילות אקטיבית ומעודדים התפתחות מואצת של כישורים קוגניטיביים.
ולבסוף, עולם הרשתות החברתיות המשגשג, מאפשר לילדים ובני נוער יצירת קשרים חוצי גבולות עם בני נוער מתרבויות ועולמות שונים, משפר את מיומנויותיו ברכישת כישוריו החברתיים, וביצירת האינדיבידואל שלו עצמו, אלמנטים אשר לא היו מתאפשרים בצורה אחרת.
בנימה אישית:
עולמנו מתפתח בקצב מהיר מאוד. מה שהיה רלוונטי לפני חודש כבר אינו כיום. החיים בסביבה טכנולוגית, ניידת ומכוונת רשת, מאפשרים לנו מרחב וירטואלי עם מידע אינסופי, למידה אוניברסאלית וחופש ביטוי. שם, לכל אדם יש אפשרות ביטוי.
בנוסף, כישורים טכנולוגיים הנרכשים בגיל צעיר מאוד, עשויים ללוות את הילד גם לכל אורך חייו הבוגרים.
תפקידנו כהורים הוא להבין זאת, להיות מודעים שהרגלי השימוש שלנו במכשירים עשויים להוות מודל חיקוי לילד כבר בגיל צעיר מאוד ועל כן, יש להפעיל מערכת של בקרה ושליטה בזמן השימוש של ילדם במסכים ולהציב גבולות ברורים של אופן וזמן השימוש. ובנוסף, מומלץ מאוד לעודד פעילויות שאינן דיגיטאליות אלא ספורטיביות- חברויות עם מגע אנושי בקרב הילדים. כך שגם הם וגם אנחנו נוכל להנות משני העולמות. באיזון ובתבונה.